news-details
Društvo

Sportski klubovi dobili smjernice kako da nastave treninge

Iz Instituta za javno zdravlje obavijestili su sportiste i sportske klubove da je od danas  na snazi faza A u kojoj bi oni trebalo da poštuju sljedeća pravila:

- Dozvoljene su aktivnosti koje sportista izvodi individualno

- Nema kontakta između sportista i / ili drugog osoblja

- Primjeri dozvoljenih aktivnosti - fizičke vježbe, kondicioni treninzi

- Trening snage i specifični trenažni procesi za određene sportove dozvoljeni su pod određenim uslovima koji podrazumijevaju redovno održavanje higijene ruku i dezinfekciju sprava nakon korišćenja

- U dijelu na kome se obavlja trening mora se ograničiti broj istovremeno prisutnih sportista, trenera, sportskih stručnjaka i tehničkih lica najviše na 12. Za svakog sportistu mora postojati prostor od minimum 10 kvadratnih metara.

Opšte mjere prevencije podrazumijevaju:

- Nema zadržavanja u prostorijama ili na terenu nakon treninga a vremenski razmak između završetka treninga jedne grupe sportista i početka treninga druge grupe sportista mora biti minimum 30 minuta.

- Osnovni princip treba da je „Uđite, trenirajte i izađite“. Dođite spremni za trening/fizičku aktivnost, skratite vrijeme boravka u zajedničkim prostorijama/čekaonici i sl. i što manje vremena provodite u malom zajedničkom zatvorenom prostoru.

- Zabranjen je trening u slučaju bilo kakvih respiratornih simptoma koji mogu ukazivati na COVID - 19. U tom slučaju, osoba sa simptomima se odmah upućuje doktoru, a sportska organizacija taj događaj prijavljuje nadležnoj zdravstvenoj instituciji.

- Stroga primjena mjera lične higijene - redovna higijena ruku prije i nakon treninga.

- Nije dozvoljeno dijeljenje opreme za vježbanje, predmeta i zajedničkih prostorija – svlačionica, tuš kabina

- Zabranjeno je dijeljenje flaša ili peškira.