news-details
Ekonomija

Božo Šaltić iz Bara i Osman Kalaba iz Ulcinja osvojili po dvije zlatne medalje na Noćnjaku u Zadru

Šest zlatnih i četiri srebrne medalje, te pregrštr priznaja i diploma za kvalitet proizvoda od maslina-bilans je nastupa crnogorskih maslinara na upravo okončanom  23. po redu Noćnjaku, čuvenoj hrvatskoj manifestaciji maslinara i uljara.

Na Noćnjaku koji je ove godine održan u Zadru,  ugledni barski maslinar i promoter našeg maslinarstva u regionu Božo Šaltić osvojio je dvije zlatne medalje za kvalitet proizvoda od maslina.


Prvu je dobio za paštetu od maslina koja je prošla i kontrolu Zavoda za javno zdrastvo iz Splita, a drugu za proizvod od masline „škrinju“ za zlatno pero.

AD Plantaže 13. jul iz Podgorice  osvojilo je dvije zlatne i dvije srebrne medalje za kvalitet svog ekstra djevičanskog maslinovog ulja vrhunskog kvaliteta. Dvije zlatne i dvije srebrne medalje, te četiri diplome za učešće dobili su maslinari iz Ulcinja,od kojih je Osman Kallaba dobio dvije zlatne medalje.

U svečanom dijelu manifestacije, predsjednik Društva maslinara Bar i menadžer Opštine Bar Ćazim Alković  od organizatora-Zadružnog saveza Dalmacije, primio je vrijedno priznanje „Marko Vrsalović“ za unaprjeđenje maslinarstva i međunarodne saradnje.

-Ovo priznanje je potvrda dvadesetogodišnje plodotvorne saradnje i osnova za buduće zajedničke projekte. Ističem da su tri predstavnika Društva maslinara Bar nastupili na Noćnjaku u uz poštovanje svih propisanih zaštitnih mjera nacionalnih koordinacionih tijela za borbu protiv koronavirusa i Crne Gore i Hrvatske..

Barski maslinari su na Noćnjak putovali uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Podrška Ministarstva i razumjevanje značaja učešća na ovakvim skupvima za prezentaciju crnogorskog maslinarstva i razmjenu iskustava , nama puno znači i  podstiče nas na dalji rad i unaprjeđenje maslinarstva-rekao je za Feral.bar Alković.

On je na stručnom skupu održao predavanje „Maslinarstvo u funkciji razvoja ruralnog turizma u Baru i Crnoj Gori“ kroz  koje je  predstavio projekat Kuće maslina u Starom Baru “što je izazvalo veliko interesovanje domaćina prisutnih i pohvale na račun Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Opštine Bar i svih crnogorskih maslinara”.

-Na Noćnjaku smo sklopili nova i učvrstili stara prijateljstva, Važan sastanak imali smo sa voditeljicom Splitskog panela dr. sc. Mirellom Žanetić koja je najavila dolazak na barsku manifestaciju Ex albis ulivis. Sa  čelnikom Zadružnog saveza Dalmicije  Lordanom Ljubenkovim zaključili smo da j e moguće organizovati zajedničku manifestaciju u Baru, što bi sigurno bilo korisno i za unaprjeđenje turističke ponude, promociju zdrave hrane, podizanje kvaliteta maslinovog ulja-dodao je Alković.

On je ukazao da je put u Zadar u aktuelnim okolnostima  bio komplikovan ali, “trud i podrška države i Opštine su se igurno isplatili” .