news-details
Društvo

Uklonjen bagremac oko Šaskog jezera

U okviru projekta „Poboljšanje turističke infrastrukture u oblasti Šaskog jezera“ aktivisti NVO Green Life  zajedno sa lokalnim stanovništvom uklanjali su biljnu vrstu bagremac (Amorpha fruticosa) oko Šaskog jezera.

-Cilj akcije bio je da lokalnom stanovništvu skrene pažnju na invazivne karakteristike te biljne vrste, koja posljednjih godina zauzima sve veće površine u okolini Šaskog jezera i ugrožava nativne vrste tako što zauzima njihovo stanište. Nakon prezentacije učesnici su izašli na teren i simbolično fizički uklonili određen broj primjeraka ove vrste-objavili su iz Green Life.

Amorpha fruticosa je žbunasta vrsta iz familije mahunarki sa atipičnim listom. Dostiže visinu do pet metara, a u širinu može porasti i do dva puta toliko.

Najtipičnija područja za razvoj ove vrste su vlažna područja, pa se zato i najviše proširila u okolini Šaskog i Skadarskog jezera. Izuzetno je prilagodljiva i praktično neuništiva, a najbolji način kontrolisanja ove vrste je mehaničko uklanjanje.

Projekat „Poboljšanje turističke infrastrukture u okolini Šaskog jezera“ ima za cilj angažovanje lokalnog stanovništva u akcijama sa ciljem unaprjeđenja infrastrukture i biološkog stanja Šaskog jezera i okoline.

U toku narednog mjeseca biće postavljena i biciklistička signalizacija u okolini Šaskog jezera. Projekat je podržala Fondacija za aktivno građanstvo (fAKT).  

*Fotografije: Green life