news-details
Društvo

Barski davaoci krvi dobili prostorije

Izvor, foto: Barinfo

Autor: Vesna Šoškić

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi (DDDK) “Luka Bar” dobilo je od kompanije koja ih kontinuirano podržava i čije ime nosi, objekat u kojem će članovi moći da se okupljaju i organizuju rad. Međutim, zbog ekonomske krize nemaju sredstava za uređenje prostora i njegovo privođenje namjeni. Potrebe za dragocjenom tečnošću iz dana u dan rastu, te iz Društva apeluju na druge privredne subjekte i donatore da pomognu rad ove humanitarne organizacije.

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi “Luka Bar” prošle godine je obilježilo pedeset godina postojanja. Za to vrijeme, dio ove humanitarne organizacije bilo je više od 10.000 članova koji su se stavili na raspolaganje zajednici, dajući podršku očuvanju zdravlja i ljudskih života. U istom periodu, za pet decenija postojanja, Luka Bar je kontinuirano pomagala Društvo, a prostor koji je nedavno obezbijedila za njegov rad, od 40 m2, nalazi se u neposrednoj blizini upravne zgrade kompanije.

-Dva su bitna elementa koja opredjeljuju Luku da pruža podršku Društvu. U ime kompanije i svoje lično, izražavam veliku zahvalnost dobrovoljnim davaocima krvi, jer ono najvrednije što imaju, oni nesebično dijele sa drugima, i ta humana dimenzija njihovog djelovanja je na najvišem nivou.

Drugi aspekt našeg opredjeljenja jeste naziv koji nosi Društvo, što dodatno, na jedan simboličan način, obavezuje Luku Bar na specifičan pristup i stalnu podršku, u granicama mogućnosti. Prostor će omogućiti osnovne uslove za rad Društva, ali, nadamo se da to neće biti kraj i da ćemo zajednički definisati prioritete, kako bi mogla uspješno da bude nastavljena ova humanitarna misija-kazao je dr Deda Đelović, pomoćnik izvršnog direktora Luke Bar AD.

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi izrazilo je veliku zahvalnost barskoj Luci na podršci, očekujući da će se, prepoznavajući značaj njihove humanitarne misije, i drugi privredni subjekti i donatori odazvati apelu za pomoć, jer je trenutna kriza dovela u pitanje njihov dalji rad.


-Očekujemo podršku od firmi koje bi mogle pomoći, u namještaju, i uopšte uređenju prostora koji smo dobili od Luke Bar, kako bi mogli da ga stavimo u funkciju. To bi značilo da naši davaoci mogu da se okupe i okrijepe nakon davanja krvi, a bilo bi dragocjeno kada bi mogli uz, pomoć donatora ili po nekim povoljnijim cijenama, da im obezbijedimo skroman obrok-kazao je Zoran Popović, jedan od aktivista Društva dobrovoljnih davalaca krvi, koji se na dugoodišnjoj podršci zahvalio i drugim uspješnim barskim privrednicima – Eminu Kalamperoviću – firma “Kalamper”, Goranu Đuroviću – vlasniku kompanije “Cerovo”, Branu Zenoviću – “Zenšped”, Voju Banoviću – “Jadroagent” i Branku Brankoviću – kompanija “Voli”, kao i svim ostalima koji su imali razumijevanja kada je riječ o dobrovoljnim davaocima.

-Menadžment Luke Bar je kontinuiranom podrškom pokazao visok stepen odgovornosti za život i zdravlje naših građana-istakao je Božo Joličić, predsjednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi, koji navodi da su sada u nezavidnoj situaciji, između ostalog, jer je zbog mjera štednje i sveukupne situacije, izostala i mjesečna novčana podrška ove kompanije. 

-Zbog sve teže situacije smanjuje se broj davalaca krvi, a potrebe rastu. Trebalo bi zajedničkom, koordiniranom akcijom svih nadležnih, počev od Ministarstva zdravlja, Zavoda za transfuziju, Crvenog krsta i svih drugih klubova, raditi na unaprjeđenju uslova i podizanju svijesti o značaju dobrovoljnog davalaštva.

Opština Bar je imala sluha za to i, ne samo što smo prije nekoliko godina dobili od lokalne uprave vozilo za naše davaoce, već u raspodjeli sredstava nevladinom sektoru imamo specijalni i privilegovani status. Opština Bar je, nažalost, jedina u Crnoj Gori koja se odlučila na ovakav pozitivan korak. Sve humanitarne organizacije dobijaju od lokalne uprave 40 posto od ukupnih sredstava iz budžeta za nevladine organizacije.

Nadamo se da će novac biti uskoro raspodijeljen, pošto nam je nužno potreban. Smatram da se mora raditi na unaprjeđenju dobrovoljnog davalaštva, jer za to nemamo alternativu-upozorava Joličić, koji je naveo da su zaključno sa julom, barski dobrovoljni davaoci dali 410 jedinica dragocjene tečnosti.

Zbog epidemije koronavirusa izostala je redovna godišnja akcija u kojoj barski maturanti daju krv za svoje oboljele sugrađane.