news-details
Ekonomija

U Starom Baru ugošćeni novinari iz BiH

Na inicijativu  uglednog crnogorskog filantropa Hajriza Hačka Brčvaka i uz podršku MORT-a, NTOCG i TO Bar, u Starom Baru  sinoć je priređen susret sa grupom novinara uticajnih BiH medija na kojem su domaćini poručili da uprkos novim mjerama , crnogorski turistički poslenici spremno očekuju goste iz BiH i cijelog regiona.

-Goste dočekuju raznovrsna ponuda i stabilna zdravstvena situacija – istaknuto je u više obraćanja predstavnika države novinarima iz  BiH . 

Brčvak je ukazao da “nam susjedi trebaju više nego ikada”,  ističući da “moramo da pravimo mostove, i budemo jedni drugima pomoć kada treba”.

-Moja ideja o ovom skupu naišla je na pozitivnu reakciju i kod MORT-a,  NTOCG i TO Bar, brzo smo se organizovali i ovih dana u Baru su naši gosti novinari i turistički agenti iz BiH. Smatram da svi u okruženju nama žele dobro, kao i mi njima-akcentovao je domaćin sinoćnjeg skupa u “Staroj čaršiji”. 

Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu turizma i odživog razvoja (MORT) naglasio je da su ovakvi susreti posebno značajni u trenutku kada je, zbog pandemije koronavirusa došlo do prekida privrednog života.

-Gostima iz BiH koji će prenijeti sunarodnicima sliku o nama i našoj turističkoj ponudi ,šaljemo  poruku da smo otvoreni, da se život nastavlja i da moraju krenuti i turistički tokovi-ukazaoi je Davidović.

Direktorica NTOCG Željka Radak Kukavičić podsjetila je da je 2019. u Crnoj Gori boravilo 203.000 turista iz BiH koji u strukturi gostiju zauzimaju treće mjesto.

- Epidemiološka situacija, uz ove oscilacije, koje su, nadamo se, trenutne, ide u dobrom pravcu. Nadamo se da nove mjere neće uticati na one koji su planirali da provedu odmor ovdje, da promijene odluku. Mislim da će ih dodatno motivisati i infomacije koje će im prenijeti predstavnici medija koji su ovih dana naši gosti-rekla je Radak-Kukavičić.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević zahvalio je  Brčvaku, NTOCG i MORT-u na odličnoj organizaciji studijske posjete. On je ukazao da pored najznačajnijih generatora turističke posjete- Starog grada Bara  i Skadarskog jezera-posjetioci sada imaju n araspolaganju različite vidove aktivnog i odmora u prirodi, od  markiranih pješačkih staza i kanjoninga do puteva maslinara i vinskih cesta.

Direktor TO Bar mr Emil Kukalj naglasio je da turisti  iz BiH u velikom broju posjećuju Crnu Goru “i rado joj se vraćaju”,napominjući da vjeruje da će i u ovim kriznim vremenima “oni biti među prvima koji će nas posjetiti, jer dobro poznaju destinaciju i ovdje imaju rođake i prijatelje, što im je dodatna sigurnost, u slučaju nepredviđenih okolnosti”.  

U sinoćnjem zabavno-umjetničkom programu nastupili su pjesnik Rajko Joličić, kantautor Slobodan Kovačević i gitarski duo Srđan BulatovićDarko Nikčević.